menu
Word Lid
Burgemeester De Wever en schepen Caluwaerts weigeren te antwoorden op beleidsvragen

Schepen voor onder meer economie, werk, innovatie, openbaar domein, rechtszaken, digitalisering en communicatie, Erica Caluwaerts verliet eerder deze maand de Open VLD. Hierdoor verdreef zij die partij met één enkele zetel naar de oppositie. Verontrustende verklaringen van kabinetsmedewerkers die opstapten waren haar deel met als gevolg dat van de acht medewerkers er maar liefst zes hun samenwerking beëindigden. Getuigenissen als “alles is beleidsmatig stilgevallen”; “er zijn gewoon geen nieuwe initiatieven genomen”; “de heraanleg van de Groenplaats is uitgesteld”; “we gingen rond openbaar domein de districten nauw betrekken, maar ook dat gebeurde niet”, circuleerden uitgebreid in de media. Ook de term ‘amateurisme’ viel en in de nasleep van de grootschalige cyberaanval van vorig jaar zou er niet adequaat en onvoorbereid te werk zijn gegaan. Op weg naar een gepland overleg met buutbewoners in deeldistrict Lillo zou de schepen ergens halverwege een ommekeer hebben gemaakt en de betrokkenen niet te woord hebben gestaan.

Redenen te over dus voor fractieleider Sam van Rooy om te informeren naar een stand van zaken bij de bevoegde schepen. “In hoeverre kloppen de getuigenissen over slecht bestuur en is uw kabinet volledig ingevuld, zodat u zich maximaal kan inzetten voor de Antwerpenaren”, interpelleerde van Rooy schepen Caluwaerts. Het was niet de bevoegde schepen, maar burgemeester De Wever, die in zijn hoedanigheid van voorzitter van het schepencollege kort repliceerde op van Rooy’s interpellatie. “Ik kan u meedelen dat er beleidsmatig niets is stilgevallen. Op vragen over personeelsbeleid van de stad en de kabinetten antwoord ik principieel niet”, aldus De Wever.

De gestelde vragen vanuit de Vlaams Belang-fractie hadden echter niets te maken met personeelsbeleid, maar alles met goed bestuur. Er werd gepolst in hoeverre de berichtgeving klopte en in welke mate er, al dan niet dringend, moest worden bijgestuurd vanuit het onderbemande kabinet van schepen Caluwaerts.

We verschillen ideologisch dan wel van mening, maar zouden het er binnen deze gemeenteraad allen toch over eens moeten zijn dat er een beleid moet worden gevoerd door bekwame medewerkers en dat er structuur moet zijn op de verschillende kabinetten. Dat er geen antwoorden komen op vragen in dezen, is het ambt van een schepen onwaardig. In uw plaats zou ik juist wél, en zo gedetailleerd mogelijk, reageren. Daar zijn we als verkozene van deze raad immers toe verplicht”, concludeerde onze fractieleider misnoegd.

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF