menu
Word Lid
In vijf jaar tijd steeg het zwerfvuil en sluikstort met 1.400 ton: dagelijks meer dan 200 meldingen van sluikstort in Antwerpen

Gemeenteraadslid Peggy Pooters: “Stad dweilt met de kraan open”

In Antwerpen werd er de afgelopen jaren een forse stijging aan zwerfvuil en sluikstort geruimd. Terwijl men in 2018 ‘slechts’ 14.242 ton aan illegaal gedumpt afval registreerde, liep dit in 2022 op tot 15.654 ton (een stijging van maar liefst 10%), zo blijkt uit de cijfers die Vlaams Belang-gemeenteraadslid Peggy Pooters opvroeg.

Peggy Pooters: “Steeds vaker beweert het stadsbestuur via allerlei kanalen de strijd tegen sluikstort en zwerfvuil aan te gaan, maar in de praktijk blijkt onze stad alleen maar vuiler te worden. In 2022 werden er door onze inwoners 77.746 meldingen van sluikstort gemaakt. Dit komt neer op 213 meldingen per dag: hallucinante cijfers. Toen onze fractie anderhalf jaar geleden een motie indiende om anonieme controleurs in te zetten op de bekende hotspots, stemden de andere partijen ons initiatief weg. Volgens het stadsbestuur worden er immers alsmaar meer inspanningen geleverd om het straatvuil te reduceren. De cijfers die men mij bezorgde, bewijzen echter het tegendeel. Zolang men weigert repressiever op te treden, blijft het dweilen met de kraan open, want men mag dan wel snel ageren en ruimen bij meldingen van zwerfvuil en sluikstort, de vervuilers blijven nog veel te vaak buiten schot. Bij het registreren van GAS-boetes, gaat de stad niet na welke overtreders hun boete al dan niet betalen en is het de belastingbetaler die opdraait voor dit asociale gedrag dat buitenproportioneel aanwezig is in de omvolkte wijken van de stad! Alleen een kordater beleid met opvolging van de niet-betaalde boetes zal vervuilers afschrikken.”

Bijlage 1: Schriftelijke vraag gemeenteraadslid Peggy Pooters

Bijlage 2: Overzicht aantal sluikstortmeldingen per district

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF