De Nederlandse Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) start een onderzoek naar gemeenteraads- en Vlaams parlementslid Filip Dewinter naar aanleiding van diens uitspraken over de omvolkingstheorie op de Nederlandse televisie. “Hiermee wordt niet alleen het democratische debat over het thema van de omvolking verhinderd, maar zelfs gecriminaliseerd”, zegt Dewinter. “Daarom zal ik de Nederlandse regering vragen om af te zien van dit onderzoek.”
De Nederlandse Staatssecretaris van Cultuur en Media, Gunay Uslu (D66), heeft de Nederlandse Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) bevolen om een onderzoek te starten naar Vlaams Parlementslid Filip Dewinter. Op 10 mei was die te gast bij de Nederlandse televisiezender Ongehoord Nederland om over zijn meest recente boek te spreken. Hierbij besprak hij de demografische verandering van Vlaanderen en Europa en gebruikte hij het woord ”omvolking”, waarbij de autochtone bevolking vervangen wordt en de manier van leven van immigranten toonaangevend wordt. De beslissing van de Nederlandse regering kwam er op verzoek van een Kamermeerderheid van D66, VVD, PvdA, GroenLinks, PvdD, ChristenUnie, Denk, Volt en Lijst Gündogan.
“Met dit zogenaamde onderzoek wordt de indruk gewekt dat ik rechtstreeks en/of onrechtstreeks zou aanzetten tot geweld en terrorisme”, zegt Dewinter. “Dit is niet alleen totaal lachwekkend, maar zorgt er ook voor dat de NCTV niet kan doen waarvoor het opgericht is, namelijk het voorkomen en bestrijden van echte terreur. Blijkbaar zijn volgens de Nederlandse overheid legitieme uitspraken van een democratisch verkozen politicus gevaarlijker dan de permanente dreiging van islamterreur.”
“Dit Nederlandse onderzoek is een poging om het democratisch debat te fnuiken”
“Door het criminaliseren van mijn boek ‘Omvolking, de grote vervanging’ weigert men het democratische debat over het onderwerp te voeren en plaatst men mijn ideeën buiten de democratie”, aldus Dewinter. “Op deze manier probeert de Nederlandse overheid de besluitvorming en het politieke debat – ook in buurland Vlaanderen – te beïnvloeden en te verstoren.”
Dewinter is echter niet van plan om het hierbij te laten en zal de Nederlandse ambassadeur contacteren over dit onderzoek en de Nederlandse regering vragen om in het belang van de democratie en de goede relatie met Vlaanderen hiervan af te zien.